Presentació
El nom de Cadaqués podria provenir de l'evolució de Cap de Quers (cap de roques) degut a la gran quantitat de roques sobretot a la zona de Cap de Creus. Una altra opció és que Cadaqués deriva de "cadaquer" o "cadaquers", que significa bosc o boscos de càdecs, arbust que poblava tota aquesta zona costanera. Una tercera possibilitat és que Cadaqués sigui el compost de dues paraules d'origen grec: kata-kairus, que vol dir port ocasional (ja que els grecs utilitzaven aquest port en les seves rutes comercials o d'expansió quan el mal temps els obligava a interrompre la navegació).
Cadaqués és un municipi de la comarca de l'Alt Empordà, situat al costat oriental de la Península de Cap de Creus. El fet que Cadaqués es trobi enmig d'aquests massissos rocallosos en contacte amb el mar, va fer que el poble quedés pràcticament aïllat de la resta del continent fins a finals del segle XIX, on la seva única sortida era el mar.
Cadaqués (Alt Empordà) |
Les dades sobre la demografia, els pressupostos municipals, el mercat de treball, l'activitat econòmica, la qualitat de vida i el cadastre de Cadaqués de l'any 2015 es poden consultar en el següent link:
http://www.ddgi.cat/xifra/informes/sintesi_municipal_1.asp
Hi podeu trobar informació recollida pel Sistema d'Informació Socioeconòmica Local (XIFRA) -Diputació de Girona-, que ha partit de les dades de l'IDESCAT, l' INE i el "Ministerio de Economia y Hicienda".
http://www.ddgi.cat/xifra/informes/sintesi_municipal_1.asp
Hi podeu trobar informació recollida pel Sistema d'Informació Socioeconòmica Local (XIFRA) -Diputació de Girona-, que ha partit de les dades de l'IDESCAT, l' INE i el "Ministerio de Economia y Hicienda".
Cultura
Casc antic i Església
Per conèixer la història de Cadaqués és indispensable visitar el casc antic. La vila d'origen medieval i envoltada per una gran muralla ocupava l'espai del que avui dia és el centre històric de Cadaqués. Actualment, només es conserva un antic baluard que formava part de la muralla i que avui dia està integrat a l'Ajuntament. Passejant pel nucli antic es pot trepitjar l'antic paviment del poble, el rastell. Aquest tipus de paviment està fet amb pedres extretes de la vora del mar que han estat modelades pel vaivé de les onades. L'estret carrer del Call és el que conserva el paviment del rastell genuí del poble en més bon estat. Adopta forma d'espiga i té com a finalitat absorbir l'aigua i evitar que la gent rellisqui.
El punt més alt del casc antic és on es troba l' Església de Santa Maria de Cadaqués. Va començar a construir-se a mitjans del segle XVI i es caracteritza pel seu estil gòtic tardà. La part de la nau més propera al frontis és del segle XVII (1634-1640) i l'anomenada capella Fonda és dels segles XVII-XIX. En el frontis hi ha una porta d'arc de punt rodó i un rosetó. L'antiga Església va ser destruïda pel famós pirata turc Barbarossa, que va assetjar la vila l'any 1543. Després d'aquests fets es va decidir que se'n faria una de nova amb els diners dels pescadors que sortien a mar els dies prohibits. Això queda reflectit en els versos de Frederic Rahola i Trèmols:
L' església del meu poble
la feren els pescadors
treballant els jorns de festa
en bé del nostre Senyor
A l' interior de l' Església hi ha un esplèndid retaule barroc de 23 metres d'alçada dedicat a la Mare de Déu de l' Esperança, un dels retaules barrocs de l' escola de Vic més interessants que es conserven. L'obra va ser dissenyada per Jacint Moretó i realitzada pels escultors Pau Costa i Joan Torres. Durant la Guerra Civil Espanyola, el 1938, es va construir un envà davant de l'altar per a protegir-lo i la resta de l' Església va servir per albergar-hi presoners de guerra. La decoració de l' Església es completa amb 9 retaules més de fusta daurada i de mides inferiors. Una altra obra de gran valor patrimonial és l'orgue de Cadaqués que va ser realitzat per Josep Boscà entre el 1689 i l'any 1691 i està considerat com un dels orgues més antics de Catalunya.
Retaule que es troba a l' Església de Santa Maria (Cadaqués). |
En cas que vulgueu conèixer amb més profunditat les característiques d'aquest retaule, podeu consultar l'enllaç següent:
https://vimeo.com/110879869
També us adjuntem un plànol del casc urbà de Cadaqués:
http://www.visitcadaques.org/img/documents/planol-casc-urba.jpg
També us adjuntem un plànol del casc urbà de Cadaqués:
http://www.visitcadaques.org/img/documents/planol-casc-urba.jpg
Altres edificis emblemàtics
A Cadaqués hi ha una gran diversitat d'edificis amb estils arquitectònics molt diferents que s'entrellacen íntimament amb la història del poble.
La majoria d'edificis modernistes es troben davant del passeig marítim i varen ser construïts per cadaquesencs que es varen enriquir durant la seva estada a Amèrica. Alguns d'aquests habitatges són únics, ja que s'inspiren en l'arquitectura cubana, fet que s'observa en la riquesa dels colors vius i la vistositat dels materials utilitzats.
Alguns dels edificis més emblemàtics de Cadaqués són:
- Casa de Don Octavi Serinyan o Casa Blava
- Escola pública Caritat Serinyana.
- Casa Frederic i Victor Rahola
- La torre del colom
- Casino de l'Amistat
- Ermita de Sant Baldiri
- Oratori Sant Pius V
- Far de cala Nans
- Far de Cap de Creus
- Torre de les Creus
http://www.visitcadaques.org/?lang=cat&sec=poble&sub=historia
http://www.cadaques.cat/coneix/coneix/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada